Informacija

Divljina u Italiji: Prispolone Anthus trivialis Linnaeus, 1758

Divljina u Italiji: Prispolone Anthus trivialis Linnaeus, 1758



We are searching data for your request:

Forums and discussions:
Manuals and reference books:
Data from registers:
Wait the end of the search in all databases.
Upon completion, a link will appear to access the found materials.

Sustavno razvrstavanje i distribucija

Klasa: ptice
Narudžba: Passeriformi
Obitelj: Pipits
Ljubazan: Anthus
Vrsta: DO. trivialis Linnaeus, 1758

Vrlo rasprostranjen na europskom kontinentu, ima vrlo veliko područje prisutnosti: od sjeverne Europe do Azije, pa sve do Indije. Također otporan na oštre klime, gnijezdi se u srednjim i srednje visokim širinama, sve do granice s arktičkim regijama. U zimskim mjesecima, s druge strane, migrira južno od Sahare, odabirom ako je moguće okruženja relativno slična onima koja su preferirana tijekom ljeta na sjeveru: dovoljno velika stabla - ali dobro udaljena jedno od drugog - i gostoljubivo tlo, presudne su karakteristike u odabiru najboljeg mjesta za izgradnju gnijezda. U Italiji je vrsta stepa, a uzgaja se na Apeninskim područjima i na predalpskim Alpama.

Poznate su dvije podvrste:
- Anthus trivialis trivialis
- Anthus trivialis haringtoni

Prispolone - Anthus trivialis (foto http://carolinabirds.org)

Prispolone - Anthus trivialis

Prispolone - Anthus trivialis (foto www.twanhak.nl)

Prepoznatljivi likovi

Duljina: 16 cm
Raspon krila: 25-30 cm
Težina: 24 gr

Obojenje obaju spolova (i mladi su vrlo slični) smeđe je u gornjim dijelovima s izraženom kremom i vrlo tamno smeđim prugama. Prilično sužen kljun je ružičaste boje s crnkastim nijansama, a noge su ružičaste. Donji dijelovi su blijedo / bež boje jako naopakirani smeđom bojom, posebno na grlu i gornjem dijelu prsa, a zatim blijede prema trbuhu i bokovima.

Biologija

Obično u svibnju započinje gradnja gnijezda, stvara ga u depresiji tla, na vrlo sličan način kao što je rečeno za pipa, odlaže pet šest jajašaca koja se izleže 15 dana.
Pilići napuštaju gnijezdo nakon dva tjedna i hrane ih roditelji nekoliko dana.
Tijekom razdoblja izleživanja mužjak zastaje u neposrednoj blizini gnijezda, obično se naslanja na kolac ili na žice i pjeva kontinuirano, njegov stih je vrlo sličan pjesmi kanarinca, zapravo kada je lov bio dozvoljen, korišten je stavite kanarinac pored samo uklonjenog sluhovoda od prispolonija kako bi svojim neprekidnim pjevanjem subjektima pomogao da odu u inspiraciju.


Video: Canto del Prispolone - Richiamo (Kolovoz 2022).